Amikor fotózásra készülök, méregtelenítek és utána egy könnyített étrendet tartok. Ezt fogom Nektek most leírni, a méregtelenítő kúrát pedig ITT találjátok. Ebben az öt napban mellőzöm a cukrokat és a finomított pékárukat, teljes kiőrlésűt fogyasztok, kisebb adagokban többször étkezem.
FIGYELEM!
Nem vagyok dietetikus, sem étrend tanácsadó. Saját tapasztalataimból indulok ki, és a természetgyógyászom tanácsaiból.
Ez nem egy ötnapos diéta, hanem egy ajánlott étrend 5 napra megírva. Jó inspiráció azoknak is, akiknek nincs épp ötlete reggelire, vacsorára, hogy mit készítsen. Ez az étrend egy egészségesebb és sokrétűbb táplálkozást biztosít és megmutatja, hogy nem is olyan nehéz életmódot változtatni.
A cél, a minél változatosabb étkezés a hétköznapokban, minden tápanyagot megfelelően bejuttatva a szervezetbe. Nekem bevált többször is! Remélem, ti is örömötöket lelitek a kipróbálásában!
A másik, amit figyelembe kell venned, hogy mennyi mozgást végzel a hétköznapokban, sportolsz-e valamit, mert ez nagyban befolyásolja, hogy miből mennyit kell majd enned.
1. Nap
Reggeli: teljes kiőrlésű kenyér 1 nagy vagy 2 kisebb szelet megpirítva, rajta összevágott avokádó szeletek enyhén megsózva + 1 tükörtojás
Tízórai: Egy alma és egy narancs összeturmixolva, vízzel hígítva, fahéjjal megszórva
Ebéd: Édesburgonya leves ( ehhez mellékelném az apróséf oldal receptjét, én is így szoktam, nagyon finom- én a tejet növényi tejjel, vagy laktózmentes tejjel helyettesítem, a szirupot kihagyom)
Uzsonna: egy marék kesudió/mogyoró / dió, 2-3 szelet mozzarella sajttal
Vacsora: banános shake ( 2 dl laktózmentes tejjel vagy kókusztejjel/risztejjel, 0,5 dl vízzel, 1 banánnal, egy kis fahéjjal és egy teáskanál mézzel jól összekeverve)
2. Nap
Reggeli: kapass meg egy kis olívaolajon egy felkarikázott póréhagymát. Keverj össze egy kis adag apróra vágott bacont 2 tojással, adj hozzá sót borsot és egy kevés pirospaprikát, majd öntsd a keveréket gofri/melegszendvics sütőbe és süsd meg. Ha nincs, akkor serpenyőben. Paprikával, paradicsommal fogyaszd + 1 szelet teljes kiőrlésű kenyérrel.
Tízórai: 2-3 kisebb kocka répasüti
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 100 g mandulaliszt (lehet darált mandula is)
- 100 g zabliszt/lenmagliszt/ vagy maradhat a mandulaliszt, akár a teljes kiőrlésű liszt(akár lehet ez is csak mandulaliszt)
- 200 g reszelt sárgarépa
- 50 g méz
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 ek őrölt szegfűszeg
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál szerecsendió
A sütőt előmelegítjük 150 fokra, légkeveréses fokozatra. Ezeket a liszteket mindig tovább kell sütni. Kettéválasztjuk a fehérjét és a sárgáját. Először felverjük a fehérjéket a csipet sóval, aztán a sárgáját a mézzel, xilittel, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Ezeket persze a robotgéppel keverjük. Aztán hozzáöntjük a fehérjét, és szép mozdulatokkal elkeverjük úgy, hogy ne törjön össze a fehérje. A massza össze fog állni! Egy kisebb tepsit ( vagy 18cm-es tortaformát) kókuszzsírral kikenünk vagy kivajazunk. Beleöntjük a masszánkat, és megsütjük. Ezen a fokozaton lesz 1 óra körülbelül, de ellenőrizzük fogpiszkálóval, mert mindenki sütője más!
Ebéd: Répás csirke gyorsan ( Egy kevés olívaolajon egy serpenyőben üvegesre sütünk egy apróra vágott vöröshagymát, majd egy egész felkockázott csirke mellett megfűszerezve (só, bors, kakukkfű) rádobunk. Ha kifehéredett a husi, akkor mellédobunk egy nagy finomra reszelt répát és préselünk hozzá 2 gerezd fokhagymát. Felöntjük vízzel, és pároljuk 25-30 percig, főjön puhára. Ezután, ha már nagyon kevés a víz alatta, apróra tört dióval szórjuk meg és süssük még 10 percig. Egy adag rizzsel tálaljuk.)
Uzsonna: sült édesburgonya mártogatóval ( vágjunk csíkokra 2 közepes, vagy 1 nagy édesburgonyát, tegyük egy lezárható műanyagtárolóba. Szórjuk meg fél evőkanál sóval, fél evőkanál borssal, és fél evőkanál oregánóval, és rázzuk jól össze 3-4 evőkanál olívaolajjal. Előmelegített sütőben 200 fokon sütőpapíron süssük 20-22 percig. Érdemes átforgatni félidőnél. Mártogatónak pedig laktózmentes joghurtba préselek 1-2 gerezd fokhagymát.
Vacsora: Görög saláta feta sajttal ( vágj össze 2 közepes paradicsomot, egy fél kígyóuborkát, és egy fél lila hagymát kis kockákra. tegyél rá sót, borsot bazsalikomot és öntsd le olívaolajjal, tegyél hozzá olívabogyót ízlés szerint és kockázz a tetejére egy kevés fetasajtot).
3. Nap
Reggeli: 2 kisebb, vagy 1 nagyobb szelet teljes kiőrlésű kenyér, rajtuk egy szelet natúr mozzarella sajt és egy szelet paradicsom (enyhén megsózva, borsozva,bazsalikommal megszórva). Sütőben néhány perc alatt megsütjük, a sajt olvadjon meg rendesen.
Tízórai: 1 pohár zsírszegény natúr joghurt (lehet laktózmentes is) összeturmixolva egy marék bogyós gyümölccsel (fagyasztott bogyós mixet szoktam használni)
Ebéd: Sült hal, fokhagymás citrommal töltve (Egy egész tengeri haltörzset alaposan besózunk. Utána felkarikázunk egy citromot és összekeverjük pépesített vagy apróra vágott fokhagymával ízlés szerint. Teszünk hozzá egy kis borsot és kakukkfüvet., vagy rozmaringot. Ezzel megtöltjük a hal belsejét. Olívaolajon sütjük meg, folyamatosan citrommal és egy kevés olívaolajjal locsolva. )
Egy marék rizzsel, vagy egy nagyobb főtt krumplival tálaljuk.
Uzsonna: kis adag répasüti
Vacsora: Egy fél csirkemell meggrillezve egy adag fűszeres párolt zöldséggel (karfiol, brokkoli, répa, cukkini, ezekből válogassunk)
4. Nap
Reggeli: Almás fahéjas zabpelyhes keksz mézes teával
Hozzávalók kb 4 személyre:
- 100 g zabpehely
- 100 g zabpehelyliszt
- 2 közepes alma
- 1 db tojás
- 1 kk sütőpor (vagy szódabikarbóna)
- 1 ek méz (elhagyható, ízlés szerint
- Az almákat megmossuk, meghámozzuk és belereszeljük egy tálba.
- Beleütünk egy tojást, majd hozzáadjuk a zabpelyhet és a zabpehely lisztet, és fakanállal az egészet alaposan elkeverjük.
- Ha nem elég édes az alma, ízlés szerint édesíthetjük. Szórhatjuk bele a fahéjat.
- Egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe kb. 1 evőkanálnyi kupacokat kanalazunk, ezeket picit lelapítjuk.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük a korongokat.
Tízórai: egy marék kesudió/mogyoró / dió, 2-3 szelet mozzarella sajttal
Ebéd: Fokhagymás spenótleves és zöldbabos csirkés tészta
Hozzávalók 2 adagra:
- 0.5 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál étolaj
- két kisebb burgonya
- 1 evőkanál zabliszt/ rizsliszt
- 5,5 dl alaplé – zöldség
- 250 g friss spenót levél
- só
- fekete bors (őrölt)
- szerecsendió (őrölt)
Az olajon pirítsuk üvegesre a vöröshagymát és az áttört fokhagymát.Közben a burgonyát hámozzuk meg és kockázzuk fel, majd adjuk a hagymához és kicsit pirítsuk össze vele.Adjuk hozzá a lisztet is és ezzel is forgassuk át.Öntsük fel az alaplével, jól keverjük össze, majd kb. 15 percig főzzük fedő alatt.Közben a megtisztított spenótleveleket forrásban levő vízbe dobjuk, egyet kavarunk rajta, és azonnal kiszedjük jéghideg vízbe. Lehűtjük benne, leöntjük róla a vizet, és alaposan hagyjuk lecsöpögni. Majd aprítsuk fel finomra.A spenótlevelek felét adjuk a leveshez, botmixerrel alaposan turmixoljuk össze. Fűszerezzük meg még ízlés szerint.
Csirkés tészta: ha egy főre főzöl, akkor mérj ki 100 g teljes kiőrlésű tésztát (spagettit javaslom) és tedd fel főni. Addig kockázz fel fél egy csirke mellett, ízesítsd sóval, borssal, petrezselyemmel és egy kevés grillfűszerrel. Vágj apróra egy vöröshagymát és süsd üvegesre egy kevés olívaolajon, majd tedd hozzá a csirkét. Ha már megpirult kifehéredett, akkor tegyél hozzá egy adag zöldbabot és párold őket tovább (vizet öntünk rá, nehogy kiszáradjon és megégjen). Ha már a zöldbab is puha, megvárjuk, amíg elfő a víz alóla ( persze ne csontszárazra) és felöntjük 150 ml laktózmentes tejszínnel majd összekeverjük. A tésztát leszűrjük és a csirkéhez dobjuk majd összefőzzük még pár percig. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Uzsonna: Friss ananász felkockázva
Vacsora: Avokádókrém puffasztott rizs szeleteken ( 1 puhább, közepes avokádót meghámozunk, felszeletelünk és villával összetörjük. Egy fél lila hagymát apróra kockázunk, 1 fél lime/citrom levét kifacsarjuk. Hozzákeverjük az avokádóhoz, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Egy fél pohár laktózmentes natúr joghurtot szoktam hozzákeverni). 2-3 szelet puffasztott rizsszelettel tálaljuk.
5. Nap
Reggeli: 2 kis szelet pirítós tonhalsalátával ( 1 db tonhalkonzervet keverj össze egy apróra vágott főtt tojással, sóval, borssal, egy fél apróra vágott lila hagymával, és salátalevelekkel. Locsold meg citrommal, a pirítóst pedig vajazd meg vékonyan.
Tízórai: 1 banán és egy kis marék dió
Ebéd: Kukoricalisztes pizza (a tésztát a megszokott módon készítjük el, csak a fehér lisztet kicseréljük kukoricalisztre és zablisztre (én fele kukoricaliszt, és fele zabliszt arányban szoktam készíteni). Feltétként pedig sűrített paradicsomot keverünk össze bazsalikomos fokhagymával, arra füstölt mozzarellát teszünk és koktélparadicsom karikákkal díszítjük.
Uzsonna: 1 db gránátalmát víz alatt megpucolunk, és magában, vagy vízzel összeturmixolva elfogyasztunk.
Vacsora: Füstölt lazac szeletek salátaágyon, olívaolajjal, citrommal, lenmaggal megszórva ( a salátát, sóval, borssal fűszerezem, mozzarella sajtot is teszek rá)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: