Itt a nyár, és természetesen lángos, fagyi, sült krumpli a strandon, hamburger stb.. Hozzá tartozik a vízparthoz és a nyárhoz. Egyszer – egyszer belefér, mert ha megkívánjuk, fogyasszuk is el. Hiszen nem rendszerességről van szó, hanem egy-egy alkalomról. A probléma azzal van, ha túlságosan elszalad velünk a ló és a mindennapjaink részét teszik ki ezek az ételek. Három házilag elkészíthető ötletet fogok felsorolni, amikkel tudjátok helyettesíteni a bolti édességeket és rágcsálni valókat.
Miért jók?
Nem tartalmaznak színezéket, ízfokozókat, tartósítószereket. Mi készítjük, tudjuk mi van benne.
1. Hagyd a bolti burgonyachips-et! Jöhet a cukkini!
A burgonyaszirom chips azért káros a szervezetre, mert nagyon magas a kalóriatartalma, illetve gazdag sóban és zsírsavakban is egyaránt. Ettől függetlenül nem kell lemondanunk a sós ropogtatni valóról. Elég, ha más alapanyagokat választunk.
1 cukkini
olíva olaj
fűszersó
Elkészítés:
A sütőt 220-225 fokra melegítjük. Egy tepsire tegyünk sütőpapírt és kenjük meg olíva olajjal. Vágjuk fel a cukkinit nagyon vékony szeletekre. A cukkinit a papírra helyezzük, olíva olajjal permetezzük, és megfűszerezzük. Ne használjunk túl sok fűszert, ha nem lett elég fűszeres, inkább utólag sózzuk. Süssük ropogósra a cukkiniket! Fokhagymás natúr joghurtba mártogatva is finom!
2. Sajtkrém helyett Uborkás-mentás mártogatós nachos mellé
Szeretjük a nachos-t. Ha mégsem akarnánk róla lemondani, akkor legalább a szószt cseréljük ki, ami mindennel tele van, csak egészségessel nem.
Hozzávalók:
1 csokor menta
5-6 dl zsírszegény natúr joghurt
fél teáskanál őrölt fűszerkömény, vagy római kömény
negyed teáskanál cukor vagy édesítő
1 lime leve
só,bors
Elkészítés:
A joghurtot, és a kefirt összekeverjük, és hozzákeverjük a többi összetevőt. Majd az uborkát és a mentát kis darabokra felvágjuk. Mindent összekeverünk és jól lehűtjük a hűtőben 3-4 óra alatt. Egyszerű, natúr kukorica nachossal tálaljuk. Uborka helyett avokádóval is isteni finom!
Sós mogyoró helyett fűszeres – ropogós csicseriborsó!
Magas fehérje- és rosttartalom. Esti tévézéshez tökéletes!
Hozzávalók:
1 üveg főtt csicseriborsó
1 duci gerezd reszelt fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt római kömény
fél mokkáskanál csilipor
1 mokkáskanál fahéj
só, frissen őrölt bors
olívaolaj
A csicseriborsót leszűrjük és átöblítjük. Ha frisset veszünk, 24 óráig vízben áztatjuk felhasználás előtt. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.
A borsót meglocsoljuk olívaolajjal, a fokhagymát lereszelve és a fűszereket összekeverve rászóróm, majd összekeverem, hogy minden szemet befedjen. Egy tepsit fedjünk be sütőpapírral és tegyük rá a csicseriborsót. Sütés közben ne piszkáljuk, mert néhány szem képes pattogni, felrobbanni a sütőben. Kb. 25 perc alatt barnára pirítjuk.
Mindenkinek izgalmas kísérletezést!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: